Vaaralliset ideat

Mitä luovuus on? Innovointityökaluja, moninainen ajatusmaailma, kauniita maalauksia? Alf Rehn antoi todella uutta näkökulmaa luovuuteen Vaaralliset ideat -kirjassaan. Hän käy läpi viisi porrasta, jotka johtavat vaaralliseen ajatteluun. Vaarallinen ajattelu on luovuuden huippu, missä todellinen luovuus tapahtuu. Luovuus ei aina ole kivaa ja hauskaa, vaan se voi olla todella veristä ja raakaa Rehnin mukaan.

Viisi porrasta kohti vaarallista ajattelua:

1. Matkiminen

Uuden keksiminen on vaikeaa, minkä vuoksi kopioimme usein tiedostamatta jo aikaisemmin nähtyjä asioita. Mitä olen itse kopioinut muilta? Nuorena matkin ystäväni kirjoitustyyliä, josta olen kehittänyt oman tyylin kirjoittaa. Loinko uuden kirjoitustyylin vai olenko pelkkä matkija?

Suuret yritykset kuten Google ja McDonald’s eivät olleet ensimmäisiä toimijoita alallaan. Ne vain osasivat kopioida muiden ideoita hyvin ja menestyivät sitä kautta muita paremmin. Miksi keksiä jotain uutta, mitä kukaan ei ole koskaan kokeillut, kun voi kopioida toisilta ja kehittää siitä parhaimman idean!

2. Laajentaminen

Tässä vaiheessa ihminen laajentaa ajatteluaan ”laatikon ulkopuolelle”. Ällötys pakottaa ihmisen aivot ajattelemaan täysin eri tavalla, kuin mihin ne ovat tottuneet. Tämä huomattiin Anna-Marian ja Juho-Matiaksen pitämissä treeneissä, jossa fiilisringissä piti miettiä, miltä pahalta hajulta haisisi ja miksi.

Ajatuksia voi myös laajentaa paineen alla. Usein kirjoitat huomattavasti ajatusrikkaamman esseen kun palautuspäivä kolkuttaa ovella, toisin kuin jos sinulla olisi viikko aikaa valmistella sitä. Tämä huomattiin samoissa treeneissä, kun meille annettiin 15 minuuttia aikaa keksiä 30 mainosideaa osuuskunnallemme. Ensimmäiset ideat olivat perinteisiä mainosideoita, mutta ajan vähetessä alkoi paperiin ilmestyä mitä ihmeellisimpiä ideoita Idea-Miilun omasta vaatemallistosta liilan värisiin tomaatteihin.

3. Provosointi

Sopimatonta käyttäytymistä. Flip päätti luoda mahdollisimman halpoja, mutta kuitenkin laadultaan huonompia kameroita kuin kilpailijansa. Kilpailijat halveksivat heidän liikeideaansa. Flipin liikevaihto kuitenkin moninkertaistui. Pitää uskaltaa olla sopivan röyhkeä!

4. Uudelleen arviointi

Ihmisten tulisi arvioida ympäristöään uudelleen ja irroittautua aikaisemmasta tavasta nähdä ympäröivä maailma. Idea on huono, ellei sitä vastusteta. Tämä särähti mielessäni kun luin tätä kirjaa, mutta pisti ajattelemaan. Team leaderimmekin on todennut, että tiimissämme on päästävä eroon ”ihan hyvä” -vaiheesta ja opittava kyseenalaistamaan ideoita ja kehittämään niitä entisestään. Olenkin alkanut useammin kyseenalaistamaan mielessäni omia ja muiden ideoita, sillä haluan kehittää niitä vielä paremmiksi ja että niitä todella pohdittaisiin kauemmin. ”Ihan hyvä” ei riitä.

5. Vaarallinen ajattelu

Haastavin osa luovuusprosessia. Vaarallinen ajattelu ei ole vain ideoita paperilla, vaan ne voivat muuttaa maailmaa. Vaarallinen ajattelu on rajoja rikkovaa ja ihmisissä hämmennystä aiheuttavaa. Vaarallisen ajattelun tasolle ei kuitenkaan pääse, ellei ole valmis ottamaan riskejä ja todella rikkoa rajoja.

Tee siis asioita eri tavalla, mene epämukavuusalueellesi ja opi uusia asioita itsestäsi. Ole sopivasti röyhkeä, kopioi muilta ja kehitä toisten ideoista jotain parempaa!


IMG_1208 (3)

Osuuskunta Idea-Miilu

Kaisa Messo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *