Tavarat järjestyksessä – mieli järjestyksessä

Olen aina miettinyt, miten jotkut ihmiset jaksavat päivästä toiseen olla iloisella tuulella ja kannustaa muita parhaimpaan. Onko joillekin annettu geeneissä lisää virtaa vai käyttävätkö he erittäin paljon kofeiinia? Olen itse ollut aina hyvin tasapainoinen ihminen, mutta silti halusin lähteä etsimään lisää tietoa juuri siitä, voiko omaa hyvinvointia kehittää hyvin pienillä arkisilla ja itsestään selvillä asioilla. Kyllä voi!

 

Pidän kotona siitä, että on päällisin puolin siistiä. Laatikoita ja kaappeja availlessa tilanne kuitenkin muuttuu. Laatikot pursuavat turhanpäiväistä tavaraa, jota luulen joskus tarvitsevani. Luin blogeista ja kuulin myös tuttavilta heidän käyttäneen Konmari – kirjasta saatuja oppeja, jolloin järjestys on ollut kotona pysyvää. Tämä kaikki on heijastunut myös muuhun elämään. Olin hämmentynyt. Onko olemassa tapa pitää tavarat järjestyksessä pysyvästi eikä vain hetkellisesti? Hain lainaksi Marie Kondon kirjan Konmari – Siivouksen elämänmullistava taika. Kirjassa tuodaan esille juuri se, että kun tavarat ovat kotona järjestyksessä, mahdollistaa se kotona mielenrauhan. Järjestetty koti antaa samalla aikaa myös pohtia elämässä oikeasti ahdistavia asioita. Sekaisessa asunnossa ajatukset pysyvät juuri epäjärjestyksen aiheuttajissa ja todellinen ahdistuksen syy unohtuu.

Teoksesta löysin omakohtaisen kokemuksen siitä, kun tekee jotakin viimehetkellä ennen deadlinea. Silloin tulee suuri tarve siivota. Tälle ei ole tieteellistä selitystä, mutta monet meistä kokevat juuri tuon saman. Konmari – metodilla suoritettu kokonaisvaltainen siivous mahdollistaa terapeuttisesti myös sen, ettei kyseisen ”deadline-siivousvimman” aikana ole tarve kuin järjestellä paikat.

Lähdin siis kokeilemaan, tyttöystäväni inspiroimana, oman vaatehuoneeni kanssa tätä metodia. Viikkasin Youtubesta saamieni kuvallisten ohjeiden avulla housut, paidat, t-paidat, sukat yms. juuri oikealla tavalla. Kyseisestä siivousvimmasta on aikaa noin kaksi kuukautta ja vaatteet ovat edelleen omilla paikoillaan käyttämisen jälkeenkin. Tunnen ylpeyttä vaatehuoneestani ja joskus koen jopa tarvetta näyttää sitä muille. Järjestelmällinen vaatehuone heijastuu myös työskentelyyni ja haluankin jatkaa metodin käyttöä myös työpöytäni tavaroille.

Tärkein opetus kirjassa on heittää kaikki ne tavarat pois, jotka eivät anna sinulle spontaania ilon tunnetta tarkastellessasi sitä. Pitää uskaltaa heittää pois vanha ja käyttämätön. Tämä pätee elämässä ja projekteissa yleisesti.


IMG_1333 (3)

Osuuskunta Idea-Miilu

Joonas Laine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *