Ajatuksia taloudesta

Tämä Suomea jo monta vuotta kurittanut lama ei tunnu ratkeavan. Työttömyysluvut ovat erittäin korkeat ja mediasta saa lukea pääsääntöisesti vain negatiivisia uutisia. Positiiviset uutiset tosin tuskin myyvät edes yhtä hyvin. Miksi maailman tilanne on tämä? On helpompi hyväksyä tosiasiat, kun ensin on asiasta oikeasti kärryillä.

Löysin vastauksia Sixten Korkmanin kirjasta – Talous ja utopia. Jo kirjan takakannessa lukee toivotun lukijan olevan nuori ja vastauksia etsivä. Korkman haluaa saada ihmiset ymmärtämään taloudellisia kysymyksiä ja niiden syitä. Suosittelen vahvasti lukemaan kirjan, jos haluaa perehtyä aiheeseen paremmin.

Suomi on vahvasti vientimaa. Kirjassa tuodaan esille Suomessa viennin olevan 40 % kokonaistuotannosta eli BKT:stä. Yksi muutos tuo suuret kerrannaisvaikutukset ja lopputulos voi olla lama. Yhtenä esimerkkinä muutoksesta on viennin lasku.

Yrityksen vienti vähenee → tuotantoa vähennetään → työttömyys kasvaa → kotitalouksien käytettävissä olevat tulot vähenevät → kulutus vähenee

Kerrannaisvaikutuksen takia myös muut yritykset joutuvat vähentämään tuotantoa. Tämä lumipallo kasvaa kunnes tulee myönteinen kysyntäsysäys ja tuotantoa voidaan jälleen kasvattaa, mikä myös lisää työllisyyttä. Eli viennin kasvu voi käynnistää noususuhdanteen ja lasku taantuman. Suomi on pieni ja vientivetoinen maa, jolloin se on erittäin altis muiden maiden suhdannevaihteluille. Korkmanin mukaan vuonna 2009 vienti supistui maailmanlaajuisen rahoituskriisin ja talouden heikkouden vuoksi aiheuttaen nykyisen laman.

Erityisen pahalta lamassa tuntuu työttömyys, mutta kuten Matti Pohjola Taloustieteen oppikirjassa kertoo, työttömyys on joissain määrin välttämätöntä, jotta työntekijöiden palkkavaatimukset ja yritysten palkanmaksukyky kohtaisivat.

Vaikka nykytilanne herättää paljon ajatuksia, on markkinatalous ainakin tähän mennessä paras tapa toteuttaa taloudellista toimintaa. On myös testattu muita tapoja, kuten suunnitelmatalous, muttei hyvin lopputuloksin. Tästä yhtenä esimerkkinä on Neuvostoliitto. Nyt on vain luotettava prosessiin ja uskottava parempaan huomiseen. Lama ei yksinkertaisesti voi kestää ikuisuutta vaan talous lähtee aina nousuun ja taas laskuun.


IMG_1333 (3)

Osuuskunta Idea-Miilu

Joonas Laine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *