Tee itsestäsi uskottava

Olen työstänyt uutta projektia. Projektin perusidea on tuoda työyhteisöihin uusi tapa toteuttaa palaverit, kehityskeskustelut, palautteenannot ja erityisesti koulutukset. Koulutuksia ei säästöjen takia enää järjestetä ja yritykset usein unohtavat sen, miten paljon omien työntekijöiden hallussa on tietoa ja taitoa. Palveluni idea on tuoda kaikki piilevä potentiaali työntekijöistä yhteiseen hyvään. Tiedän toteutuksen olevan mahdollinen ja toimiva. Ongelmakseni on muodostunut uskottava myynti.

Hankalaa palvelun myynnistä tekee se, miten paljon asiaa tahtoisin kertoa jo alussa. Olen esitellyt toimintaa ja huomannut monologin aikana sen, miten hengästyn puhuessani. Olen niin innoissani projektistani, etten edes muista kunnolla hengittää siitä puhuessani. Eihän kuulijakaan saa minusta muuta irti kuin sen, kuinka täydellä sydämellä olen mukana. Tärkeää olisi kuitenkin viestiä myös projektin uskottavuus ja toimivuus. Muutoin niin rauhallinen persoona muuttuu innostuessaan hyvinkin yliaktiiviseksi. En ole ongelman kanssa yksin.

Löysin Katleena Kortesuon kirjoittaman kirjan Tee itsestäsi brändi – asiantuntijaviestintä livenä ja verkossa. Tutustuin kirjan sisällysluetteloon ja löysin usean kohdan, johon tutustua. Neljännessä luvussa käytiin läpi kasvokkain käytävää keskustelua. Puhuessa ja kirjoitettaessa käytetään eri kieltä. Tämä ei ollut uusi asia, mutta konkreettisuus tältäkin on ainakin omalla kohdalla puuttunut.

Tullaksesi ymmärretyksi puhuessasi, sinun tulee osata käyttää oikeita sanoja ja unohtaa harvinaiset sijamuodot. Kokeilin tätä kertoessani tuttaville projektistani. Sillä todella on merkitystä, käytätkö sanavalinnoissa tyylikkäitä sanoja vai mahdollisimman yksinkertaisia. Tästä esimerkkinä kaksi tilannetta, joissa käytin, puhuessani projektin kulusta koulutustilanteessa, ilmaisuja ”harjoituksineen” ja ”harjoituksien kanssa”. Eri kerroilla sain erilaiset vastaukset. Kun olin kertonut, että koulutuksesta saadut opit testataan käytännössä harjoituksineen, kysyttiin minulta lopussa, millainen koulutustilanne on ja miten se etenee. Kun kerroin koulutustilanteen etenevän harjoituksien kanssa, minulta kysyttiin millaisia harjoitteet ovat. Pieni muutos toi suuren vaikutuksen. Molemmissa tapauksissa toivoin pääseväni kertomaan harjoituksista enemmän ja toisessa pääsin sen tekemään.   Kun asia tuodaan esille yksinkertaisella tavalla, jää oleellinen paremmin mieleen.

Kirjan hyviin pointteihin lukeutuu myös havaintovälineiden käyttö. Havaintoväline voi olla esine tai oma vartalo. Havainnollista puhettasi elein tai kertoessasi projektista tuo esille jokin yllättävä esine poistaaksesi kuulijan ajatukset muusta. Muista myös seurata kuulijan ilmeitä. Niistä pystyt helposti havaitsemaan, onko kuulija vielä mukana vai pitääkö pysähtyä ja tarkentaa kerrottua.

Miten tämä kaikki tekee uskottavaksi? Vaikka omassa persoonassa on auktoriteettia, uskottavuus voi kärsiä huonon ulostuonnin takia. Aion opetella yhä enemmän hyviä tapoja tuoda kuulijalle esille hyvät puolet projektistani samalla käyttäen havaintomateriaalia. Osatessasi lukea kuulijaa, käyttää ympäristöä hyödyksesi, taivuttaa sanat helpoimpaan muotoonsa ja ollessasi aito, teet itsestäsi uskottavan.


IMG_1333 (3)

Osuuskunta Idea-Miilu

Joonas Laine

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *