Onnistuneen projektin toteuttaminen

Mikä on projekti? Projekti on väliaikainen organisaatio, organisaation sisällä, joka puretaan kun tavoite on saavutettu. Projekteja tehdään muun muassa markkinoiden vaatimusten ja liiketoiminnan saneleman tarpeen mukaan sekä asiakkaan toiveen mukaan. Viimeisin on minulle henkilökohtaisesti mieluisin lähtökohta projektille.

Olen opiskellut reilu 1,5 vuoden ajan käytännönläheisen projektityöskentelyn kautta, yhtään projektikirjaa lukematta, mikä ei tosin ole mikään ylpeyden aihe. Projekteja on päättyneenä, menossa kuten myös suunnitteilla, joten nyt oli vihdoin ja viimein aika lukea projektikirja. Kirja, jonka luin, oli Projektikirja – Onnistuneen projektin toteuttaminen. Voisin kirjoittaa projektinhallintamenetelmän vaiheineen, jota kirjassa käsiteltiin, mutta en tule sitä tekemään, sillä jokainen aiheesta kiinnostunut voi etsiä kirjan käsiinsä. Sen voin kertoa, että se on viisivaiheinen menetelmä.

Puitesuunnitelmasta en ollut aiemmin kuullut joten koin, että siihen oli takerruttava. Se kiinnosti minua. Mikä se on? Puitesuunnitelma on projektia ohjaava, eli niin sanotusti projektisuunnitelman suunnitelma, jonka tulee vastata muun muassa seuraaviin kysymyksiin: miksi projekti aloitetaan, mikä on ongelma tai visio, onko projektilla aikatauluja ja tarvitaanko yhteistyökumppaneita sen toteuttamiseksi? Puitesuunnitelma on hyödyllinen työkalu kaikille projektityöskentelyä tekevälle, ja tulen viemään sen käytäntöön ehdottomasti omassa tiimissäni ja tekemisessäni!

Kirjassa minuun kolahti erityisesti se, että puitesuunnitelman ei pidä ehdottaa ongelmaan vain yhtä ja ainoaa ratkaisua eikä välttämättä tuotteen tai palvelun kehittämistä, kuten yleensä on tapana. Vaan ongelman ratkaisu voidaan muotoilla esimerkiksi seuraavanlaisesti: menetämme markkinaosuuksia tärkeimmällä markkina-alueellamme. Ratkaisun pohdinta kyseessä olevalla tavalla avaa uusia ovia ja innovatiivisia ajatuksia ongelman ratkaisulle.

Muutama muistutuksen sana vielä loppuun, joka soveltuu jokaiselle meille projektityötä tekevälle:

  • Projektin tilaaja voi koska tahansa lopettaa projektin
  • Projektin toteuttaminen vaatii huolellisen suunnittelun ja seurannan
  • Projektin menestyksekästä toteuttamista ei opi kirjoista lukemalla, vaan niitä tekemällä ja niissä epäonnistumalla

Saija Elmeranta

Osuuskunta Idea-Miilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *