Banappelsiini, ideavitamiineja henkilökohtaisen luovuuden kehittämiseen

Nimensä mukaan Banappelsiini on kirja luovuudesta ja sen kehittämisestä. Kirja sisältää monia eri ideavitamiineja, joita voi hyödyntää omassa elämässäänkin. Kirja on helppolukuinen ja auttaa näkemään asioita toisesta näkökulmasta. Poimin tähän itseäni koskettavia ideavitamiineja.

Muista erottuminen.

Asioita pitäisi tehdä eri tavalla, kuin on totuttu tekemään. Ei pitäisi ajatella, mitä muut ajattelevat sinusta eikä tiimissä saisi myöntyä muiden mielipiteiden mukana. Asioita voi tehdä usein myös eri tavalla. Banaanin voi kuoria kuten kaikki muutkin, tai sitten aloittaa kuoriminen toisesta päästä. Lehteä voi lukea oikeinpäin alusta loppuun tai sitten aloittaa lopusta (kuten itse teen usein!). Opitut tavat ovat luovuuden vihollisia, ja tällä tavalla erotut muista ja herättelet omaa luovuuttasi.

Oman henkilökohtaisen luovuuden kehittäminen.

Hyödynnä systemaattisesti sattumanvaraisia virikkeitä. Jos olet ylitsepääsemättömän ongelman edessä ja tunnet olevasi pahasti jumissa ajatustesi kanssa, yksi keino saada ajatukset taas liikkeelle on hyödyntää umpimähkään valittuja virikkeitä. Tekniikkana voi olla esimerkiksi: ”ongelman ratkaisu löytyy lukemasi kirjan sivulta 23”. Olen itse kokeillut tätä muutaman kerran, ja vaikka ei heti ensimmäisellä kerralla syntyisi mitään oivalluksia, niin aina saa uutta näkökulmaa asioihin.

Kehitä aloitekykyäsi rikkomalla arkirutiinejasi. Itse olen helposti kaavoihin kangistuva henkilö. Olen kuitenkin alkanut välillä muuttamaan arkirutiinejani, jotta mieleni pysyy virkeämpänä. Jos yleensä juoksen tietyn lenkin, niin vaihdan lenkkiä välillä. Jos aina katson saman ohjelman samaan aikaan joka päivä, niin joskus jätän katsomatta sen. Pieniä asioita, mutta niilläkin voi olla iso vaikutus.

Ajattelupaikan vaihtaminen voi vaikuttaa merkittävästi työtehokkuuteen. Tätä tekniikkaa olemme käyttäneet muun muassa TeamTimen kehitys-tiimin kanssa. Olemme tehneet töitä kirjastossa tai jonkun kotona. Aika kuluu nopeammin ja uusi ympäristö tuo uusia ajatuksia helpommin mieleen. Jos haluaa palavereihin uutta virtaa, niin vaihtakaa maisemaa ja menkää vaikka kahvilaan istumaan.

Joskus täytyy kuitenkin antaa aikaa myös itselleen. Kun viettää aikaa yksin, aivoihin jää enemmän tilaa pohtia ja ajatella asioita. Yksin ollessa helposti alitajunnassa olevat asiat nousevat pintaan, jolloin voi kokea oivalluksia. Itse olen ainakin huomannut tämän.

Erotu muista, älä välitä mitä muut ajattelevat sinusta tai mileipiteistäsi ja ruoki omaa luovuuttasi!


kaisa1

Kaisa Messo

Osuuskunta Idea-Miilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *