Paja ja systeemiälykkyyden kehittäminen

Koulumme tarjosi mielettömän mahdollisuuden osuuskunnillemme vierailuun Proakatemiaan Tampereelle. Henkilökohtaisesti odotin vierailulta erittäin paljon ja näinkin varhaisessa vaiheessa voin jo paljastaa, että kokemus oli mieletön ja jätti todella positiiviset fiilikset.

Ensireaktio oli shokki. Proakatemia sijaitsee Finlaysonin tehdasalueella aivan ydinkeskustassa, ovista sisään astuessa voi helposti kuvitella itsensä minkä tahansa nykypäivän modernin yrityksen eteiseen. Huoneen korkea ja vaalean hillitty olemus tekevät vaikutuksen. Suuret ikkunat ammentavat sisään luonnonvaloa ja paljastavat allaan virtaavan Tammerkosken. Tasanteen päällä sijaitseva sohvaryhmä vangitsee katseet pirteillä väreillään. Meidät ottaa lämpimästi vastaan pirteän reipas tyttö, joka kehottaa jättämään takit ja kengät eteiseen, ja alkaa porukan kasaantuessa jakaa meitä heti pienempiin ryhmiin. Jakaannumme eri osuuskuntien tiloihin ja tulemme ottamaan osaa iltapäivän pajoihin, jotka Salossa ja Turussa tunnetaan ehkä paremmin treeneinä.

Itse pääsin osallistumaan osuuskunta Otteen pajaan, jonka päivän aiheena oli systeemiälyn kehittäminen. Tutustuimme uuteen valmentajaan, Veijo Hämäläiseen, joka esitti myös paikallisille akatemialaisille vierailevan valmentajan virkaa. Systeemiäly särähti aluksi vähän korvaan. ’’Mitä ihmettä se on?’’, ajattelin. Alustus oli onneksi erittäin perusteellinen ja syntyi mahtavaa dialogia. Veijo lähti avaamaan termiä avaamalla Proakatemian historiankirjoja ja selittämällä miten kasvun muutokset tuli ottaa instituution johtamisessa huomioon. Akatemia-mallissa ei ole sääntöjä tai normeja, joita tulee orjallisesti noudattaa. Päämääränä on oppia jotakin sellaista, mistä ketään ei vielä tiedä mitään. Hämäläinen nosti esiin viisi olennaista tiimiyrittäjän verbiä, jotka ovat dreaming, making, learning, feeling sekä seeing. Teoreettisemman alustuksen päätteeksi pidimme tauon mielettömän upeissa kahvilatiloissa, olisi upeaa jos saisimme omalle kampuksellemmekin yhtä toimivan ratkaisun.

Palattuamme saimme pienemmissä kokoonpanoissa tehtäväksemme hahmotella systeemin, jossa elämme. Ryhmät toivat pääpointit tuotoksistaan esille, joista syntyi syventävää dialogia ja keskustelumme ajautui muun muassa alumnien hyödyntämisen tarpeeseen tiimiyritystoiminnassa, osa-optimoinnin hyödyttömyyteen sekä onnistumisen kannalta tärkeimpien vuorovaikutussuhteiden määrittelemiseen. On tärkeää tunnistaa oikeat ihmiset oikeissa tilanteissa, kenellä on esimerkiksi rauhoittava vaikutus tai parempi tuntemus tiimin jäsenestä huonona hetkenä.

Treenisession kirsikka kakun päällä oli Aalto-yliopiston systeemiälykkyyden tutkimusryhmän nettisivujen tarkastelu, joka sisälsi mielenkiintoisen systeemiälyn itsearviointitestin. Professori Esa Saarisen pitämiä luentoja aiheesta löytyy lukemattomat määrät Youtube-palvelusta, joita aion ehdottomasti lähitulevaisuudessa katsoa ja perehtyä aiheeseen perusteellisemmin. Systeemiälyn ja urheilusuorituksen yhteys kiehtoo minua erityisesti.

Kokonaisuudessaan treenit olivat aivan loistavat, jäi todella positiivinen fiilis. Proakatemiasta huokuu perinne ja sen tuoma varmuus tekemiseen. On myös huomattavasti helpompaa hypätä mukaan uuteen ympäristöön, kun suurin osa totutuista käytännöistä noudattaa samaa logiikkaa. Eroavaisuudet taas tasapainottivat vaakaa ja antavat varmasti käytäntöön valtavasti uusia ideoita. Tilat tekivät oloni erittäin avoimeksi ja rentoutuneeksi. Oli erittäin palkitseva vierailu kokonaisuudessaan, kiitos sen mahdollistamisesta kuuluu Turun ammattikorkeakoululle. Iso käsi vieraanvaraisuudesta myös Proakatemialle, toivottavasti samankaltaista yhteistyötä syntyy tulevaisuudessakin!


mira1

Mira Hämäläinen

Osuuskunta Idea-Miilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *