Vapaus ei tuo onnea

Luin loistavan Heikki Peltolan kirjoittaman kirjan Yhtenä – kun minästä kasvaa me. Kirja kertoo enimmäkseen yhteistyötaidoista ja niiden kehittämisestä, mutta on täynnä myös monia muita viisauksia. Halusinkin kirjoittaa kirjan mainitsemasta työn tärkeydestä.

”Ihminen tarvitsee syyn nousta aamulla.”

Mika Häkkinen

Vapaus ei tuo onnea. Ihminen tarvitsee työtä, sellaista, mitä tykkää tehdä, mikä on mieluisaa. Ihminen tarvitsee jonkin syyn nousta aamulla ja tuntea itsensä tarpeelliseksi.

Työ antaa elämälle rytmin ja ryhdin. Tämän huomaa selvimmin silloin, kun töitä ei ole. Itse en pysty olemaan pitkään tekemättä mitään. En vain osaa olla paikallaan. Päivät alkavat nopeasti muistuttaa toisiaan ja elämänilo alkaa vähitellen kadota.

Työ voi antaa elämiselle tarkoituksen. Toisaalta se voi myös turhauttaa ja uuvuttaa tekijänsä. Työ nostaa ja lyö, heittää ylös ja paiskaa alas, rohkaisee ja rankaisee, vangitsee ja vapauttaa. Työn kautta arvioimme itseämme, suhteutamme toisiimme. Olemme työstämme riippuen Joku tai mitätön nobody.

Työ voi olla hauskaa ja onkin silloin, kun se haastaa ihmisen riittävästi. Liian helppo tehtävä haukotuttaa, vain tarpeeksi haastava tekeminen herättää meidät henkiin! Ihmiset voi saada tekemään jotakin pakottamalla ja palkitsemalla, mutta ihmeitä ei synny ilman henkilön sisäsyntyistä halua heittäytyä tekemiseen.

Työn sytyttävyys ei riipu siitä, mitä tekee, vaan siitä, miten hyvin sen tahtoo tehdä. Ihminen syttyy, kun tekemisen riman nostaa niin korkealle, että joutuu ponnistamaan ylittääkseen sen eikä vain astumaan yli. Ehtona kuitenkin on, että noston tekee itse eikä pakotettuna. Kirjailija Aino Suhola ilmaisee asian suomalaisen naisen sanoin: ”Minkä teetkin, tee takapuoli savuten, syöksy siihen suorin vartaloin, kahdella kierteellä, koska vain siten lunastat itsekunnioituksesi.”

Hyvin tekeminen on itseään kunnioittavan ihmisen tapa toimia. Oman alansa mestareita yhdistää tämä sama piirre. Kyse ei ole kunnianhimosta, vaan intohimosta ja kunnioituksesta omaa erityisosaamista kohtaan. Hyvin tekeminen on selkärangassa tai sitä ei ole. Moni tekee parhaansa silloinkin, kun kukaan ei ole katsomassa ja kannustamassa, koska sen mukana tulee tekemisen ilo.

Työ on keino ansaita, mutta ei työtä pelkän rahan takia tehdä. Työtä tehdään paitsi toisten tarpeen poistamiseksi, myös sen itsensä tähden. Abraham Maslow toteaa, että työ käy tehokkaasta terapiasta, sillä se saa ihmisen tuntemaan itsensä tarpeelliseksi, jopa tärkeäksi. Työssä ihmiset pääsevät käyttämään taitojaan toisten hyväksi.

Työntäyteistä ja rentouttavaa kesää!


nadja1

Nadja Tchevkoueva

Osuuskunta Idea-Miilu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *